Jedno z najbardziej atrakcyjnych turystycznie miejsc to Indonezja. Wakacje spędzone w tym kraju będą z pewnością niezapomniane. Przepiękne wyspy i plaże, obiekty sakralne przyciągają ludzi z całego świata. Indonezja to ziejące siarką wulkany oraz bajkowa rafa koralowa. Archipelag składa się aż z 17 000 wysp. To 50 tysięcy kilometrów piaszczystych plaż. Dzięki cudownym i niespotykanym gdzie indziej falom raj dla surferów. Mieszkańcy są uśmiechnięci i przyjaźni. Indonezja spełnia wszystkie wymagania i jest idealnym miejscem na wymarzoną podróż. Indonezja wakacje doskonałe – tak najczęściej podsumowany jest wyjazd do tego kraju. To równanie w pełni oddaje walory archipelagu. Zaznamy tu relaksu, przygody, zabawy i kultury. Zobaczymy świątynie buddyjskie, meczety i ośrodki prowadzone przez australijskich surferów.
Indonezja – najważniejsze atrakcje
Do najważniejszych atrakcji Indonezji należy wyspa Bali. Każdy o niej słyszał i każdy chciałby spędzić tu jakiś czas. Godny polecenia jest Rezerwat Przyrody Monkey Foret pełen rozbrykanych małpek. Osoby uwielbiające nurkować koniecznie muszą odwiedzić Batu Bolang Reef, uznawane za jedno z najpiękniejszych miejsc do uprawiania tej dyscypliny.
Indonezja i jej niesamowita kuchnia
Niezależnie od tego, czy chcemy wypoczywać aktywnie czy leniwie wylegiwać się na jednej z przepięknych plaż ogromną atrakcją będzie kuchnia indonezyjska. Smaczna i egzotyczna sprawi, że poznamy Indonezję w pełni. Jej podstawa to warzywa, drób, ryby, ryż i owoce morza.
Najbardziej charakterystyczna potrawa Indonezji to nasi goreng, czyli smażony ryż z warzywami, przyprawami, kurczakiem lub owocami morza. Wieprzowiny raczej nie zjemy, bo Indonezja to kraj muzułmański. Wyjątkiem jest Bali i niektóre chrześcijańskie regiony np. centrum Sulawessi, okolice Tana Toraja. Na Bali tubylcy twierdzą, że najlepsze danie to babi guling, czyli prosie pieczone na ruszcie z dodatkiem aromatycznych ziół. Kto je mięso, powinien spróbować tej potrawy.
Banana pancakes to absolutnie najlepsza rzecz na śniadanie. Występuje też w wersji z ananasem i limonką. I wreszcie satay Danie kultowe dla Indonezji. Wakacje na Bali bez spróbowania kawałków mięsa nadziewanych na patyczki i grillowanych nad ogniskiem się nie liczą. Do tego wspaniałe sosy w tym ten najlepszy, z orzeszków ziemnych. No i gado-gado, czyli sałatka uwielbiana przez cały świat. Gotowane warzywa, jajka i ten cudowny sos z orzeszków arachidowych. Na koniec otak-otak. Czyż indonezyjskie nazwy potraw nie są piękne ? To rodzaj pikantnych klopsików rybnych lub kawałków marynowanej ryby pieczonych w liściach bananowca
Indonezja – wakacje zdrowe i bezpieczne
Przed wylotem do Indonezji musimy pamiętać o kilku sprawach. Po pierwsze odpowiednie szczepienia. Minimum to szczepienie przeciwko tężcowi, odrze, błonicy i japońskiemu zapaleniu mózgu. Oczywiście potrzebny nam będzie ważny paszport i gotówka w walucie indonezyjskiej czyli rupii indonezyjskiej (IDER).
Klimat jest tu wspaniały, ale jeśli mamy wybór to wybierzmy się tam od kwietnia do października. Indonezja to egzotyczny kraj, w dużej mierze muzułmański. Przed wyjazdem zapoznajmy się ze zwyczajami i zasadami tam panującymi. I dla własnego bezpieczeństwa i komfortu stosujmy się do nich.