Delektuj się wieloma przysmakami kuchni szwedzkiej

renifer

Będąc głównym ambasadorem kulinarnym muppet, mały, schowany kraj jak Szwecja ma wiele do pokonania. Przy dość ograniczonym wpływie na globalną popkulturę szwedzkie atrybuty kulturowe były i zawsze będą kojarzone z latającymi naczyniami, klopsikami i słowami „bork bork bork”. Cóż, nie ma w tym absolutnie nic złego – klopsiki to uwielbiane zszywki i stanowią integralną część tradycyjnej szwedzkiej domowej kuchni (husmanskost).

Jednak w Szwecji jest coś więcej niż klopsiki. Jako łasuch odwiedzający, przygotuj się na spróbowanie najlepszych przepisów na talerzu – w cieple dobrze zaopatrzonych kuchni lub dobrych restauracji.

Husmanskost: szwedzka kuchnia domowa

Historycznie w Szwecji trudne warunki pogodowe i krótkie okresy wegetacyjne utrudniały tubylcom transport produktów przez większą część roku. Długie wędrówki przez pustynię w piekącym mrozie jeszcze bardziej utrudniły życie, prowadząc do rozwoju nawyków kulinarnych i wzorców żywieniowych, które znamy dzisiaj.

W Szwecji każda prowincja ma swoją własną markę odmiany sera, a Västerbotten jest ulubionym. Kucharze w różnych regionach skupiali się na listach w menu, które były dostępne w lasach i lokalnych gospodarstwach; materiały, które musiały być przechowywane / wysyłane, były suszone, marynowane, peklowane lub konserwowane. Ta potrzeba zachowania krótkotrwałych składników doprowadziła do wszechobecnych szwedzkich przysmaków, takich jak filmjölk (mleko fermentowane); gravad lax (plasterki peklowanego łososia); dżem borówkowy; marynowane śledzie i różnego rodzaju likiery.

Tutaj możesz również doświadczyć narodowej obsesji na punkcie sezonowych potraw, takich jak kurki, maliny moroszki i raki. Oczywiście teraz o każdej porze roku można kupować truskawki przez zimy lub przygotowywać potrawy z raków – ale wtedy kuchnia szwedzka zachowuje swój starożytny porządek. Przygotuj się więc na spotkanie z podstawami husmanskost, które obejmują tradycyjne szwedzkie klopsiki z konkretnymi proporcjami wieprzowiny, mielonej wołowiny i cielęciny. Podaje się je z borówkami, sosem i gotowanymi / puree ziemniaczanymi z boku. Smakować!

Śledź

W Szwecji śledzie są smażone, marynowane, muskowane w sałatkę lub po prostu zwijane w płaskie bułki – wraz z asortymentem regionalnych sosów. Śledzie znane jako sil lub strömming (zgodnie z linią brzegową, z której pochodzą) najlepiej smakują jako surströmming – śledź fermentowany w puszkach. Z przyjemnością skosztujesz przysmaków lutfisk, rzadkiej „przekąski” składającej się z suszonego dorsza, który jest zastrzeżony w ługu (żrący środek chemiczny stosowany w produkcji mydła) i przekształcony w bladą, galaretowatą masę (najlepiej smakującą z sosem beszamelowym, masłem i / lub zielony groszek). Mmm!

Renifer

Może się to wydawać dziwne dla osób postronnych, ale renifery to zwierzęta hodowlane w północnej Szwecji i stanowią trzon kuchni Samis, rdzennej populacji regionu. Przygotowywany w każdy możliwy sposób – od peklowanych, suszonych, wędzonych, marynowanych, po pieczone (często z sezonowymi sosami na bazie jagód), nie wymaga upartej natury ani praktyki. Spróbuj, jeśli zobaczysz to w menu.

1 komentarz

  1. Author

    Historycznie w Szwecji trudne warunki pogodowe i krótkie okresy wegetacyjne utrudniały tubylcom transport produktów przez większą część roku. Długie wędrówki przez pustynię w piekącym mrozie jeszcze bardziej utrudniły życie, prowadząc do rozwoju nawyków kulinarnych i wzorców żywieniowych, które znamy dzisiaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *