Będąc głównym ambasadorem kulinarnym muppet, mały, schowany kraj jak Szwecja ma wiele do pokonania. Przy dość ograniczonym wpływie na globalną popkulturę szwedzkie atrybuty kulturowe były i zawsze będą kojarzone z latającymi naczyniami, klopsikami i słowami „bork bork bork”. Cóż, nie ma w tym absolutnie nic złego – klopsiki to uwielbiane zszywki i stanowią integralną część tradycyjnej szwedzkiej domowej kuchni (husmanskost).
Jednak w Szwecji jest coś więcej niż klopsiki. Jako łasuch odwiedzający, przygotuj się na spróbowanie najlepszych przepisów na talerzu – w cieple dobrze zaopatrzonych kuchni lub dobrych restauracji.
Husmanskost: szwedzka kuchnia domowa
Historycznie w Szwecji trudne warunki pogodowe i krótkie okresy wegetacyjne utrudniały tubylcom transport produktów przez większą część roku. Długie wędrówki przez pustynię w piekącym mrozie jeszcze bardziej utrudniły życie, prowadząc do rozwoju nawyków kulinarnych i wzorców żywieniowych, które znamy dzisiaj. https://gowarsaw.travel/hotel-wald-warszawa/
W Szwecji każda prowincja ma swoją własną markę odmiany sera, a Västerbotten jest ulubionym. Kucharze w różnych regionach skupiali się na listach w menu, które były dostępne w lasach i lokalnych gospodarstwach; materiały, które musiały być przechowywane / wysyłane, były suszone, marynowane, peklowane lub konserwowane. Ta potrzeba zachowania krótkotrwałych składników doprowadziła do wszechobecnych szwedzkich przysmaków, takich jak filmjölk (mleko fermentowane); gravad lax (plasterki peklowanego łososia); dżem borówkowy; marynowane śledzie i różnego rodzaju likiery.
Tutaj możesz również doświadczyć narodowej obsesji na punkcie sezonowych potraw, takich jak kurki, maliny moroszki i raki. Oczywiście teraz o każdej porze roku można kupować truskawki przez zimy lub przygotowywać potrawy z raków – ale wtedy kuchnia szwedzka zachowuje swój starożytny porządek. Przygotuj się więc na spotkanie z podstawami husmanskost, które obejmują tradycyjne szwedzkie klopsiki z konkretnymi proporcjami wieprzowiny, mielonej wołowiny i cielęciny. Podaje się je z borówkami, sosem i gotowanymi / puree ziemniaczanymi z boku. Smakować! https://poznajpolske.travel/
Śledź
W Szwecji śledzie są smażone, marynowane, muskowane w sałatkę lub po prostu zwijane w płaskie bułki – wraz z asortymentem regionalnych sosów. Śledzie znane jako sil lub strömming (zgodnie z linią brzegową, z której pochodzą) najlepiej smakują jako surströmming – śledź fermentowany w puszkach. Z przyjemnością skosztujesz przysmaków lutfisk, rzadkiej „przekąski” składającej się z suszonego dorsza, który jest zastrzeżony w ługu (żrący środek chemiczny stosowany w produkcji mydła) i przekształcony w bladą, galaretowatą masę (najlepiej smakującą z sosem beszamelowym, masłem i / lub zielony groszek). Mmm! https://gopoland.travel/dolny-slask/
Renifer
Może się to wydawać dziwne dla osób postronnych, ale renifery to zwierzęta hodowlane w północnej Szwecji i stanowią trzon kuchni Samis, rdzennej populacji regionu. Przygotowywany w każdy możliwy sposób – od peklowanych, suszonych, wędzonych, marynowanych, po pieczone (często z sezonowymi sosami na bazie jagód), nie wymaga upartej natury ani praktyki. Spróbuj, jeśli zobaczysz to w menu.